Ohita navigaatio

Sivistyselämään tutustuminen Kotuksessa - mikä kielissä kiinnostaa?

Viidennen Sivistysakatemian kurssin osallistuja Riikka Heikinheimo teki päivän mittaisen sivistyselämään tutustumisjaksonsa Kotimaisten kielten keskuksessa Kotuksessa. Riikalta kysyttiin 10 kysymystä kielestä.

Alkuperäinen Kotuksen johtajan Leena Nissilän toimittama juttu on julkaistu Kotuksen sivuilla.

1. Milloin ja miten sinusta tuli kieli-ihminen?

Varmastikin jo heti lapsena. Kun opin puhumaan. Myöhemmin sitten koulun kautta osaaminen ja kiinnostus kasvoivat. Minulla oli erinomainen opettaja alaluokilla. Vieläkin muistan muutaman ranskankielisen laulun ja sanat ulkoa, vaikka ranskaa opiskelin vasta lukiossa.

2. Mikä sinua erityisesti kiinnostaa äidinkielessäsi tai muissa kielissä?

Äidinkielessä aikanaan kiinnosti erityisesti rakenne. Muuten kaikissa kielissä kiehtoo mahdollisuus vuorovaikutukseen.

3. Miten kieliasiat ovat läsnä jokapäiväisessä elämässäsi?

Teen töitä enimmäkseen suomeksi, harvoin ruotsiksi ja kohtuullisen usein englanniksi. Luen myös samoilla kielillä työasioita ja kevyempää kirjallisuutta.

4. Kielimaisemamme kirjavoituu, ja kielet muuttuvat. Mitä ajattelet tästä?

Minusta tämä on hyvä asia ja osa vääjäämätöntä kansainvälistymiskehitystä. Äidinkielellä on tietenkin aina oma rikkumaton, tärkeä roolinsa.

5. Katsotko pystyväsi vaikuttamaan siihen, miten kieleen ja eri kieliin Suomessa suhtaudutaan?

Kyllä, koska myös kielitaitoasiat ovat työpöydälläni ajoittain. Samoin digitaalinen oppiminen. Digitaalisuus pitää nähdä ennen kaikkea hyvänä työkaluna, jota pitää käyttää oikein.

6. Mitä mieltä olet Suomessa nykyään käytävästä kielikeskustelusta?

Monipuolinen kielitaito tarvitsee puolustajansa, mutta pitäisi päästä rohkeampaan keskusteluun esimerkiksi vieraista kielistä, kielten oppimisesta ja oppimisen uusista tavoista. Mikä olisi paras vieras kieli opittavaksi silloin, kun lapsen herkistymisvaihe on vastaanottavaisin? Mikä palvelisi parhaiten tulevaisuutta ja nimenomaisesti monipuolista kielitaitoa?

7. Mikä on mielestäsi kielessä kauneinta ja kauheinta?

Kauneinta on kielen musikaalisuus. En oikein osaa nimetä kauheinta asiaa. Surullisinta on ollut ”kielitaidolla ja kieliopilla pelottelu”, joka on hiljentänyt turhaan monet ujot suomalaiset.

8. Jos olisit kielenkäytön laji tai tekstilaji, mikä laji olisit?

Olisin perheen sisäinen viestittely. Aivan ihanaa kieli-ilottelua perheen sisäisissä viestiryhmissä. Tuo hymyä päiviin.

9. Jos joutuisit autiolle saarelle ja saisit ottaa mukaan yhden kirjan, minkä kirjan ottaisit?

Jonkun lajintunnistusoppaan. Mielellään sellaisen, jossa olisi kasvit, linnut, kalat ja hyönteiset. Olisi aikaa perehtyä ja hommaa pitkäksi aikaa.

10. Mitä muuta haluat sanoa jutun lukijoille?

Annetaan kielen olla elävä ja positiivinen asia.

Riikka Heikinheimo. Kuva: Elinkeinoelämän keskusliitto.


Riikka Heikinheimo toimii Elinkeinoelämän keskusliitossa eli EK:ssa osaamis- ja innovaatioasioiden johtajana. Hän on mukana monella kansallisella ja kansainvälisellä foorumilla. Heikinheimo oli maaliskuun lopussa Sivistysakatemian sivistyselämään tutustumisen SET-jaksolla Kotuksessa.

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat