Ohita navigaatio

Viides Sivistysakatemia päättyi kevätjuhlaan

Viidennen Sivistysakatemian kevätjuhla pidettiin Helsingissä Paasitornin tiloissa tiistaina 23.5.2023. Kevätjuhlassa kuultiin kurssilaisten kokemuksia SET-jaksoilta. Huomioita oli tehty muun muassa suomi toisena kielenä opetuksesta sekä korkeakoulujen kehittämisestä. Kevätjuhlassa kuultiin myös ansiokkaat alustukset opetus- ja kulttuuriministeriön  neuvottelevalta virkamieheltä Aleksi Kaleniukselta sekä Music x Median toimitusjohtaja Kaisa Rönköltä. Kalenius toi muun muassa esille arvioita Suomen koulutustason laskun syistä. Rönkkö kertoi esimerkkien kautta erilaisten arjessa esiintyvien populaarikulttuurin ilmiöiden merkityksistä yksilöille ja koko kansakunnille.

Sivistysakatemiassa päästiin pysähtymään ja ajattelemaan

Kurssin palautteessa kehuttiin järjestelyjä, kiinnostavia puhujia ja mahdollisuutta keskittyä ajatusten jakamiseen muiden kanssa. Kurssilaisten keskinäisen yhteishengen koettiin olleen erityisen hyvä ja tarjonneen hienoja mahdollisuuksia näkökulmien avartamiseen.

Uusi vuosikurssi aloittaa marraskuussa

  • Osallistujajoukko Sivistysakatemian viidennellä vuosikurssilla oli monipuolinen: osallistujia niin hallinnosta, järjestöistä kuin yrityksistäkin. Vuosikurssilla olivat mukana muun muassa Kuortaneen urheiluopiston rehtori Tapio Korjus, Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä, KULTA ry:n toiminnanjohtaja Rosa Meriläinen ja Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki. Akatemian käyneet voivat suositella ja ehdottaa ihmisiä, joita järjestäjät voivat kutsua uusille kursseille.
  • Seuraava Sivistysakatemia starttaa marraskuussa ja järjestelyt ovat jo pitkällä.
  • Sivistyksen maanpuolustuskurssinakin tunnettu konsepti syntyi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017, kun opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Opetushallitus käynnistivät Sivistysakatemian. Nykyisin myös Suomen Akatemia on mukana järjestämässä Sivistysakatemiaa.
  • Sivistysakatemian järjestämistä tukee neuvottelukunta. Neuvottelukunnassa ovat mukana Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, Kuntaliitto, Sivistystyönantajat, Suomen kulttuurirahasto, Suomen Vanhempainliitto sekä opiskelijajärjestöille varatulla paikalla Suomen ylioppilaskuntien liitto.
  • Lue lisää Sivistysakatemiasta!

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat