Ohita navigaatio

Osallistujilta kiitettävä arvosana Sivistysakatemialle – "Parasta on kohdata avoimin mielin"

Sivistysakatemian kolmas vuosikurssi antoi kokonaisuudelle kiitettävän arvosanan. Lukiolaisten liiton Annakaisa Tikkisen mukaan Sivistysakatemia jätti vahvan tunteen siitä, että sivistys on tämän yhteiskunnan kivijalka.

Sivistysakatemian kolmas vuosikurssi valmistui poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. Jälki-istunto eli Sivistysakatemian perinteinen päätös pidettiin maanantaina 31. elokuuta etäyhteyksin. Tilaisuuden avasi Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Osallistujat pitivät lyhyen puheenvuoron siitä mitä on tapahtunut helmikuisen tapaamisen jälkeen. Lähes kaikki olivat siirtyneet etätöihin keväällä suositusten mukaan ja monien digitaidot olivat parantuneet oman etätyön tai lapsien etäkoulun myötä. Huolta kannettiin kuitenkin muun muassa oppimiserojen kasvusta ja tasavertaisen opintopolun heikentymisestä poikkeustilan aikana.

Sivistysakatemian jälki-istunto järjestettiin etäyhteyksillä.

Dekaani Juho Saari Tampereen yliopistosta luennoi tutkijan roolista hallinnon ja politiikan välissä.

Keskustelun jälkeen akatemialaisille oli vuorossa todistusten jako. Kaikki vuosikurssille osallistuneet pääsivät luokalta.  Juha Makkonen OAJ:stä kertoi, että todistukset lähetetään postissa ja tällä kertaa kaikki tulevat saamaan myös hymypatsaat.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen päätti tilaisuuden ja kertoi, että kaikkien kolmen valmistuneen sivistysakatemian tiimoille on suunnitteilla alumnitoimintaa ja pyysi ideoita, että mitä se voisi olla – isommissa tai pienemmissä ryhmissä.

Sivistysakatemiassa pysähdyttiin perimmäisten kysymysten äärelle

Lukiolaisten liiton koulutuspoliittinen asiantuntija Annakaisa Tikkinen osallistui kurssille ja kuuluu myös sivistysakatemian neuvottelukuntaan vaihtuvana opiskelijajärjestön edustajana. Hänen mielestään on tärkeää, että myös opiskelijajärjestöt ovat mukana.

– Pidän tosi tärkeänä, että yleisesti nuoren sukupolven ääni kuuluu akatemian keskusteluissa. Se tarkoittaa sitä, että osallistujissa on monipuolisesti eri sektoreilta nuoria toimijoita. Opiskelijajärjestöjen osallistuminen on arvokasta, koska he tuntevat laajasti opiskelevan nuorison asiaa, Tikkinen sanoo.

Palautteen perusteella osallistujat antoivat akatemialle kiitettävän arvosanan. Keskiarvoksi tuli peräti 9,51. Myös Tikkinen on tyytyväinen Sivistysakatemian antiin.

– Sivistysakatemia oli antoisa kokemus pysähtyä perimmäisten kysymysten ja teemojen äärelle. Akatemiasta jäi käteen vahva tunne siitä, että sivistys on tämän yhteiskunnan kivijalka, ja jokaisen kannattaa omassa toiminnassaan pyrkiä sen vahvistamiseen.

Hän suosittelee kaikkia tulevia vuosikurssilaisia osallistumaan myös SET-jaksolle eli sivistyselämään tutustumiseen.

– Organisaatiohatut ja tittelit voi unohtaa, parasta on kohdata avoimin mielin eri tavalla ajattelevia ja eri lähtökohdista tulevia ihmisiä, Tikkinen neuvoo.

Uusi vuosikurssi aloittaa lokakuussa

  • Osallistujajoukko oli Sivistysakatemian kolmannella vuosikurssilla jälleen monipuolinen: ihmisiä oli sekä hallinnon piiristä, liike-elämästä, järjestöistä että päättäjiä. Vuosikurssilla olivat mukana mm. työelämäprofessori Reetta Räty, valmennuspäällikkö Tommi Evilä, toimitusjohtaja Timo Jaatinen Metsäteollisuudesta, toiminnanjohtaja Mirka Vainikka Irti huumeista –järjestöstä sekä kansanedustajat Pia Lohikoski ja Mikko Kinnunen. Akatemian jo käyneet voivat suositella ja ehdottaa ihmisiä, joita järjestäjät voivat kutsua uusille kursseille. Koko osallistujalista löytyy täältä.
  • Seuraava sivistysakatemia starttaa jo lokakuussa ja järjestelyt ovat jo pitkällä. Vielä on avoinna, missä muodossa kokoontumiset järjestetään.
  • Sivistyksen maanpuolustuskurssinakin tunnettu konsepti syntyi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017, kun opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Opetushallitus käynnistivät Sivistysakatemian. Nykyisin myös Suomen Akatemia on mukana järjestämässä Sivistysakatemiaa.
  • Sivistysakatemian järjestämistä tukee neuvottelukunta. Neuvottelukunnassa ovat mukana Allianssi, Kuntaliitto, Sivistystyönantajat, Suomen kulttuurirahasto, Vanhempainliitto sekä opiskelijajärjestöille varatulla paikalla Lukiolaisten Liitto.
  • Lue lisää Sivistysakatemiasta!

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat