Ohita navigaatio

”Totuudenjälkeisen ajan ongelmiin ei ole yhtä oikeaa ratkaisua” – Sivistysakatemialaiset haastavat mukaan totuus-hackathoniin

Tietoa on enemmän saatavilla ja helpommin löydettävissä kuin koskaan. Mutta mistä tunnistaa oikean tiedon ja totuuden valeuutisista? Sivistysakatemialaiset esittelivät keinoja, joilla sivistystä tukemalla ratkaistaan aikamme viheliäisiä ongelmia aina valeuutisista ilmastonmuutokseen.

Hyviä keskusteluja, uusia oivalluksia sekä raikkaita ratkaisuja sivistyksen turvaamiseksi. Niistä on Sivistysakatemia tehty.

Sivistysakatemian toinen vuosikurssi kokoontui alkuviikoksi viheliäisten ongelmien äärelle. Neljään ryhmään jaettu porukka perkasi isoja kysymyksiä sivistyksen suhteesta tietoon, kulttuuriin, teknologiaan, ilmastonmuutokseen ja talouteen.

– Jälleen upeaa ja avarasti kantaa ottavaa pohdintaa sivistyksen olemuksesta. Esiin nousi esimerkiksi kysymys somen raadollisuudesta, jossa halutaan yhä useammin trollata asiaperustelut, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Keskusteluja kehuu korkeatasoisiksi myös järjestöasiamies Kaj Raiskio, joka OAJ:ssä vetää Sivistysakatemian toteutusta. Ennen toista lähijaksoa Sivistysakatemian osallistujat kävivät tutustumassa esimerkiksi koulujen, oppilaitosten, päiväkotien ja kulttuurilaitosten arkeen, ja tämä näkyi keskusteluissa.

– Sivistyselämään tutustuminen on tuonut monelle hyviä oivalluksia. Selvästi onkin tarvetta sillä, että osallistujat pääsevät tutustumaan esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulutuksen arkeen. Sitä tulemme varmasti jatkamaan! Raiskio sanoo.

Totuus-hackathonista ratkaisuja totuudenjälkeisen ajan ongelmiin

Sivistysakatemia kokoaa yhteen kolmisenkymmentä suomalaista päättäjää ja yhteiskunnallista vaikuttajaa. Tavoitteena on lisätä tietoa sivistyksen historiasta ja nykytilasta sekä suunnata katsetta tulevaan: kuinka turvataan sivistys-Suomen tulevaisuus?

Yksi ympäri maailmaa puhuttava ilmiö on viimeiset pari vuotta ollut totuuden jälkeinen aika ja valeuutiset. Moni epäilee rokotteiden tehoa, ja pääministeri Juha Sipilän heitto ”kaiken maailman dosenteista” jäi symboloimaan sitä, miten tutkittuun tietoon usein suhtaudutaan.

”Tietoa on enemmän tarjolla kuin koskaan. Samaan aikaan tieteen ja ylipäätään paikkansa pitävän tiedon arvostus ovat laskussa,” alusti Helsingin yliopistossa Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä tutkijana ja projektinjohtajana työskentelevä Katri Saarikivi oman ryhmänsä aihetta.

Ongelma koskettaa Saarikiven mukaan kaikkia. Tiedon lisääminen ei ole ratkaisu, vaan ratkaisua pitää hakea paremmasta vuorovaikutuksesta ihmisten välillä. Sivistysakatemialaisten porukka haastoikin mukaan lokakuussa 2019 järjestettävään Tiede, tieto ja totuus -hackathoniin.

–Kaikki Sivistysakatemian järjestäjät tarttuivat heti haasteeseen.  Totuudenjälkeisen ajan ongelmiin ei ole yhtä ratkaisua, vaan ajatuksena on pilkkoa ongelmaa pienempiin osiin ja lähteä kehittämään niihin ratkaisuja. Mukaan on tarkoitus kutsua esimerkiksi tutkijoita, toimittajia, viranhaltijoita ja tavallisia kansalaisia, Raiskio sanoo.

Olli Luukkainen pitää sivistyksen määritelmänkin kannalta tärkeänä, että ratkaisuja yhteiseen ongelmaan pohtii moniääninen porukka.

– Sivistys on avarakatseisuutta ja tukea sille, että moniäänisyys on toista kuuntelevaa ja rakentavaa. Tasa-arvoiset mahdollisuudet ovat sivistyksen ydin, mutta tasa-arvo ei ole tasapäisyyttä, Luukkainen sanoo.

Neuvottelukunnalta ehdotuksia seuraaviksi osallistujiksi

Yhdessä OAJ:n kanssa Sivistysakatemiaa järjestävät opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Suomen Akatemia. Syksyllä mukaan Sivistysakatemiaa kehittämään koottiin neuvottelukunta.

Sivistysakatemian neuvottelukunta tekee ehdotuksia Sivistysakatemiaan kutsuttavista henkilöistä. Neuvottelukunta ideoi ja ehdottaa sisältöjä ja painotuksia kurssien ohjelmiin ja sivistyselämään tutustumiseen.

Neuvottelukunnan vuosina 2018–2019 muodostavat:

  • Antti Arjava, Suomen kulttuurirahasto
  • Teemu Hassinen, Sivistystyönantajat
  • Anna Munsterhjelm, Allianssi
  • Terhi Päivärinta, Kuntaliitto
  • Ulla Siimes, Vanhempainliitto
  • Anna-Kaisa Tikkinen, Suomen Lukiolaisten liitto

 

Teksti: Heikki Pölönen
Kuvat: Konsta Leppänen

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat