Ohita navigaatio

Sivistysakatemian neljäs vuosikurssi saatiin päätökseen poikkeusolojen jälkeen. Osallistujien palaute edelleen hyvin myönteistä.

Sivistysakatemian neljännen vuosikurssin kevätjuhla pidettiin kevään päätteeksi Säätytalon arvokkaissa tiloissa. Tilaisuuden avasi Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä. Päätössanat kuultiin opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoiselta.

Poikkeusolot leimasivat koko neljännen Sivistysakatemian kulkua ja tapaamisia. Etäyhteyksin syksyllä 2020 pidetyn aloituksen jälkeen koronarajoitukset estivät Sivistysakatemian jatkamisen ja ”uusi aloitus” pidettiin marraskuussa 2021 Helsingissä Hotelli Rantapuistossa. Tuolloin kurssilaiset pääsivät tutustumaan toisiinsa ja kuulemaan alustuksia muun muassa eri sukupolvien sivistyskäsityksistä, koulutuksen segregaatiosta ja sivistyksen tulevaisuudesta. Näistä teemoista puhuivat tohtorit Mikko Salasuo, Olli Seuri, Venla Bernelius ja Arto O. Salonen.

Alkuvuoteen 2022 suunniteltu toinen lähijakso jouduttiin perumaan koronatilanteen heikkenemisen vuoksi. Myös kurssilaisten SET-jaksojen (sivistyselämään tutustuminen) hankaloitui mutta suurin osa sai onneksi sen tehtyä.

Kevätjuhlassa kuultiin kurssilaisten kokemuksia SET-jaksoilta. Huomioita oli tehty muun muassa suomen kielen oppimisen edellytyksistä, lastensuojelun resursseista ja nuorten mielenterveydestä. Kevätjuhlassa kuultiin myös tasokkaat alustukset Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomelta ja Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönköltä. Tuomi puhui muun muassa sivistyksen merkityksestä ennen ja nyt. Rönkkö kertoi esimerkkien kautta kulttuurin merkityksestä ihmiselle ja yhteiskunnalle.

Keskustelujen jälkeen akatemialaisille jaettiin hymypatsaat muistoksi ja kiitokseksi osallistumisesta. Kuvassa mukana myös järjestäjätahojen – OAJ, OPH, OKM ja Suomen Akatemia – edustajia.

 

Sivistysakatemiassa päästiin pysähtymään ja ajattelemaan

Kurssilaiset pitivät tärkeänä, että korona-aikana valitettavankin tutuiksi tulleiden etäosallistumisten sijaan pystyttiin kuitenkin järjestämään kaksi lähitapaamista. Tapaamisia pidettiin antoisina, alustukset virittivät ajatuksia ja saivat aikaan kiinnostavia keskusteluja.

Tapaamisten koettiin myös olleen todella virkistävä retki ”toiseen todellisuuteen”, jossa oli aikaa keskustella ja kohdata erilaisia ihmisiä ja miettiä arkea suurempia asioita. Kurssilaiset myös arvostivat sitä, että kutsuttuna oli yhteiskunnan eri aloilla olevia toimijoita. Tämän koettiin avaavan erityisen kiinnostavia näkökulmia. Laadukkaat tutkittuun tietoon perustuvat alustukset antoivat erinomaiset edellytykset ajatusten vertaisjakamiseen. Palautteen perusteella osallistujat antoivat lähijaksolle kiitettävän arvosanan.

Uusi vuosikurssi aloittaa lokakuussa

  • Osallistujajoukko Sivistysakatemian neljännellä vuosikurssilla oli monipuolinen: osallistujia niin hallinnosta, järjestöistä kuin yrityksistäkin. Vuosikurssilla olivat mukana muun muassa koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann, Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus. Akatemian käyneet voivat suositella ja ehdottaa ihmisiä, joita järjestäjät voivat kutsua uusille kursseille.
  • Seuraava Sivistysakatemia starttaa loka-marraskuun vaihteessa ja järjestelyt ovat jo pitkällä.
  • Sivistyksen maanpuolustuskurssinakin tunnettu konsepti syntyi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017, kun opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Opetushallitus käynnistivät Sivistysakatemian. Nykyisin myös Suomen Akatemia on mukana järjestämässä Sivistysakatemiaa.
  • Sivistysakatemian järjestämistä tukee neuvottelukunta. Neuvottelukunnassa ovat mukana Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, Kuntaliitto, Sivistystyönantajat, Suomen kulttuurirahasto, Suomen Vanhempainliitto sekä opiskelijajärjestöille varatulla paikalla Suomen ylioppilaskuntien liitto.
  • Lue lisää Sivistysakatemiasta!

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat