Ohita navigaatio

Sivistyksen ”maanpuolustuskurssi” käynnistyy ensimmäistä kertaa

Sivistysakatemian ensimmäinen vuosikurssi käynnistyy 30. lokakuuta. Kurssilla 29 päättäjää ja vaikuttajaa yhteiskunnan eri aloilta tutustuu sivistyksen rakennuspalikoihin ja etsii ratkaisuja Suomen sivistystason vahvistamiseen.
Sivistysakatemia on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen uusi koulutuskokonaisuus, johon kutsutaan osallistujiksi yhteiskunnallisia vaikuttajia ja päättäjiä. Tavoitteena on vahvistaa päättäjien tietopohjaa, lisätä koulutuksen arvostusta ja päivittää sivistyksestä käytävää keskustelua.

– Suomalainen koulutus tarvitsee laajaan sivistyksen ihanteeseen pohjaavaa keskustelua ja näkemyksellistä kehittämistä. Nyt sitä lähdetään tosissaan ja pidäkkeittä yhteistyöllä tekemään, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Sivistysakatemiaan kutsutaan vuosittain noin kolmekymmentä osallistujaa, jotka pääsevät tutustumaan Suomen koulutusjärjestelmään varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen.

Tänä vuonna kurssilla ovat mukana muun muassa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, Helsingin hiippakunnan uusi piispa Teemu Laajasalo, Suomen vanhempainliiton puheenjohtaja Johanna Laisaari, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sekä kansanedustajat Mikaela Nylander (rkp) ja Sofia Vikman (kok).

Kaksi lähijaksoa ja sivistyksen arkeen tutustuminen

Sivistysakatemian ohjelma on jaettu kolmeen osaan. Kahdella lähijaksolla akatemialaiset ratkovat sivistykseen liittyviä arvoituksia keskustellen ja toiminnallisten pakopelien avulla. Lähijaksoilla työskentelyyn osallistuvat myös opetusministeri Sanni-Grahn Laasonen, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja OAJ:n puheenjohtaja Luukkainen.

Lähijaksojen välillä Sivistysakatemian osallistujat tutustuvat sivistyksen arkeen esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, joissa he toimivat opettajan apuna ja pitävät myös oman opetustuokion.

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat