Ohita navigaatio
Kuva ollipekka heinonen sivistysakatemia

Olli-Pekka Heinonen: Tässä ajassa tarvitaan entistä tiiviimpää keskustelua sivistyksestä

Sivistysakatemian toinen vuosikurssi alkaa tällä viikolla. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen pohtii videolla, miksi tässä ajassa tarvitaan entistä tiiviimpää keskustelua siitä, mitä sivistys on. 

Ensimmäinen Sivistysakatemian kurssi ylitti odotukset

Sivistysakatemia on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen vuonna 2017 lanseeraama korkean profiilin koulutuskokonaisuus, johon kutsutaan osallistujiksi tarkoin valikoitu joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia ja päättäjiä.

– Ainakin itselleni kokemukset siitä olivat erittäin positiiviset. Odotukset ylittyivät, vaikka nekin olivat aika korkeat, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen sanoo.

Nyt lähdetään toteuttamaan toista kurssia. Vuonna 2018 järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia.

Sivistyksen peruslähtökohtia kyseenalaistetaan

Olli-Pekka Heinonen puhuu videolla sivistyksen merkityksestä ja roolista tässä ajassa, jota nyt elämme.

– Elämme totuuden jälkeistä tai tiedon jälkeistä aikaa, ja silloin myös ajatus siitä, että meillä on vaihtoehtoisia totuuksia, tulee helposti kyseenalaistaneeksi asioita, joita on pidetty sivistyksen peruslähtökohtina, Heinonen sanoo.

Samalla Heinosen mukaan ravistellaan suomalaisen yhteiskunnan luottamusperustaa. Siis ajatusta siitä, että osaamme käyttäytyä toisiamme kohtaan ihmisiksi, että me kohtelemme toinen toisiamme kunnioittavasti ja että arvostamme jokaisen oikeutta olla omanlaisensa.

– Tämän kaltaisten asioiden tuleminen kyseenalaistetuksi vaatii sitä, että meidän täytyy käydä entistä tiiviimpää keskustelua siitä, että mitä me sivistyksellä tarkoitamme. Minulle korostuu se sivistyksen ulottuvuus, miten kussakin hetkessä ja tilanteessa olemassa olevien tietojen ja ymmärryksen pohjalta kyetään tekemään eettisesti kestäviä päätöksiä yhteisön hyväksi.

”Toivon, että tästä muodostuu meille fermaattihetki”

Heinonen uskoo, että tämän tyyppisistä asioista tullaan käymään keskustelua alkavan Sivistysakatemian aikana.

– Odotan lämpimästi sitä, että saan osallistua näihin keskusteluihin. Toivon, että tästä muodostuu meille kaikille fermaattihetki, jolloin aika vähän niin kuin pysähtyy ja me pysähdymme kaiken informaatiotulvan, melskeen, ärsykkeiden ja virikkeiden keskellä ja mietimme, että mikä tässä elämässä ja ihmisen osassa oikeasti on olennaista.

 

Lue myös

 

Video: Niina Rodionoff / Opetushallitus
Teksti: Heikki Pölönen / OAJ

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat