Ohita navigaatio

Olli Luukkainen: Juuri nyt tarvitaan koulutuksen puolestapuhujia!

Suomi on loistava koulutusmaa, mutta sitä pidetään liikaa itsestäänselvyytenä. Nyt jos koskaan koulutus, kasvatus ja tutkimus tarvitsevat puolestapuhujia, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo. Katso video!

Juuri nyt ja lähikuukausina, jos koskaan, tarvitaan OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen puolestapuhujia.

– Meillä on edessä eduskuntavaalit, joissa kansa valitsee päättäjät seuraavalle nelivuotiskaudelle. Päättäjät sitten tekevät arvopohjaisia valintoja, jotka heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen. Nyt on koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen renessanssin paikka!

Koulutus tuottaa sivistystä, ja sivistys luo hyvää elämää

Luukkainen muistuttaa videolla, että koulutus, kasvatus ja tutkimus rakentavat ympärilleen monenlaista hyvää ja hyvää tulevaisuutta. Koulutuksen keskeinen tehtävä on tuottaa sivistystä.

– Sivistykseen sisältyy tavoite, että kun olemme sivistyneitä, niin meidän on hyvä elää ja olla toistemme kanssa. Rakennamme kestävää tulevaisuutta ja hyvää elämää myös eteenpäin.

Sivistys antaa valmiuksia käsitellä suuria haasteita

Meillä on paljon suuria asioita edessämme. Juuri nyt puhutaan paljon etenkin ilmastonmuutoksesta ja ilmaston lämpenemisestä.

– Ajattelen näin, että nimenomaan se koulutuksen ja tutkimuksen tuottama laaja ymmärrys ilmiöiden syistä ja seurauksista, kehityskuluista, antaa meille myös ymmärrystä siihen, mitkä ovat yksittäisen ihmisen mahdollisuudet vaikuttaa ilmastokysymyksessäkin, Luukkainen sanoo.

Sivistyksen, koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen merkitystä ilmastonmuutoksen kaltaisten ongelmien ratkaisemisessa tullaan pohtimaan myös tällä viikolla käynnistyvässä Sivistysakatemiassa.

– Suomi on loistava koulutusmaa, mutta sitä pidetään nyt liikaa itsestäänselvyytenä. Koulutus, kasvatus ja tutkimus tarvitsevat puolestapuhujia. Siihen tarvitaan meidät kaikki mukaan!

Lue myös

 

Teksti ja video: Heikki Pölönen / OAJ
Kuva: Jarkko Mikkonen

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat