Ohita navigaatio

Lilli Paasikivi: Työväenopistot tekevät ja tukevat kansansivistystä

Työväenopiston luokkahuoneissa kansan osaamista kehitetään monipuolisesti, yhteisöllisesti ja hymy huulilla. Tällä on suuri merkitys koko Suomen sivistystasolle, Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kirjoittaa.

Sivistysakatemialaisena sain tammikuussa kunnian tutustua Helsingin ruotsinkielisen työväenopistoon eli Arbikseen. Valitsin sen tutustumiskohteekseni, koska Arbiksen toiminta, tarjonta ja toteutus kiinnostavat minua.

Tutustuminen alkoi heti ”puhuttelulla” rehtorin kansliassa. Sain hyvän alustuksen toiminnasta, suunnittelutyöstä ja rahoituksesta. Olin iloisesti yllättynyt, kun rehtori Moa Thors ja suunnittelusta vastaava Anna Weber- Länsman kertoivat Arbiksen uskomattoman monipuolisesta ainetarjonnasta.

Minulle oli tehty iltaa varten monipuolinen ”henkilökohtainen opetussuunnitelma”.  Ensimmäiseksi sain tutustua omaan alaani, eli laulunopetukseen. Oli todella mieluisaa päästä todistamaan vuorovaikutteista opetustilannetta, jossa opettaja kannustavasti ja ammattitaidolla luotsasi oppilastaan. Edith Piafin Hymni rakkaudelle muotoutui mukavasti tunnin aikana.

Pariisin varpusen lumoista siirryin pianoluokan kautta verryttelemään saksan kielen taitojani. Innostuneet kielikurssilaiset tenttasivat minulta Kansallisoopperan tulevan RING-tetralogian yksityiskohtia. Sieltä rehtori veikin minut saman tien italian tunnille, jossa kerrassaan pölyttynyt kielitaitoni joutui koville kertoessani kevään tulevista ensi-illoista. Ihania innostuneita keskustelijoita molemmissa ryhmissä!

Pulppuavasta kielikylvystä hiivimme hiljaa taideluokkaan, jossa piirrettiin keskittyneesti elävää mallia. Tunnelma vaihtui taas täysin, kun vuorossa oli pitsinnypläysluokka. Kurssilaiset esittelivät leppoisasti rupatellen erilaisten vaativien nypläysmallien haasteita ja alkuperää. Mikä ihastuttava perinne elääkään eteenpäin Arbiksen luokkahuoneissa!

Ilta huipentui Out’n loud-kuoron harjoituksiin. Oli riemastuttavaa työskennellä näin innostuneen porukan kanssa. Tulkinnallisesti ei ole suurta eroa, onko kyseessä kuoro vai solistilaulaja. Kaikki laulajat ovat tekemisissä samojen periaatteiden ja haasteiden kanssa: tekstin selkeyden, äänenvärien hiomisen, lavaesiintymisen ja kehonkielen. Kuoron innostus ja kyky heittäytyä oli kerrassaan tarttuvaa, ja puolentoista tunnin session päätteeksi oli oopperaevankelistalla hiki pinnassa.

Kun lumisateessa harpoin myöhemmin kotiin, mietin mielessäni työväenopistotoiminnan merkitystä sivistystasollemme. Toiminta luo osaamispohjaa, antaa virikkeitä ja sisältöjä, vahvistaa sosiaalisia verkostoja, herättää uteliaisuutta ja oppimisen halua. Ja mikä parasta, tällaiseen matalan kynnyksen opinahjoon kaikki ovat tervetulleita.

Arbis ylläpitää ja kehittää osaltaan sitä arvokkainta henkistä pääomaa, kansansivistystä. Eri ikäryhmät oppivat ja kehittävät itseään rinta rinnan, ja kaikilla tuntui olevan todella mukavaa. Kiitos Arbis, että sain tulla tutustumaan!

Lilli Paasikivi

Oopperan taiteellinen johtaja

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat