Ohita navigaatio

Johanna Laisaari: Kulttuuriin panostaminen on tasa-arvoon panostamista

Sivistysakatemia vei Johanna Laisaaren tutustumaan Ateneumin arkeen. Samalla tuli tutuksi hanke, joka tasoittaa yläkoululaisten tietä taiteen pariin. Kaikilla tulee olla oikeus nauttia taiteesta, Laisaari kirjoittaa.

Sivistysakatemian lähipäivänä 8.1.2018 pääsin tutustumaan Ateneumiin, maan tunnetuimpaan taidemuseoon. Sain kuulla Ateneumin historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta sekä tutustua upeaan rakennukseen ja erilaisiin työtehtäviin, joita museovieraat eivät välttämättä tavallisesti huomaakaan.

Minulle esiteltiin myös Suomen Kulttuurirahaston kustantama Taidetestaajat -tukihanke. Sen ajatuksena on tutustuttaa kahdeksasluokkalaisia ja heidän opettajiaan taidelaitoksiin. Myös Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo ovat mukana.

Hankkeessa jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle tarjotaan kaksi kulttuurivierailua, joista toinen on paikallinen ja toinen suuntautuu pääkaupunkiin tai muualle Suomeen.

Kansainvälisen tutkimuksen perusteella tiedämme, että taide ja taiteellinen toiminta vaikuttavat positiivisesti oppimiseen. Sitra on koonnut näistä taiteen erilaisista positiivisista vaikutuksista mainion listauksenkin.

Kaikissa Suomen kouluissa ei kuitenkaan ole yhtäläisiä mahdollisuuksia matkustaa kulttuurielämysten äärelle. Tällä hetkellä tilanne on kouluissa huolestuttava. Matkakustannusten vuoksi retkiä ja kulttuuriin osallistumista joudutaan usein rajoittamaan, vaikka itse tapahtuma tai näyttely olisi oppilasryhmälle maksuton.

Kulttuuriin panostaminen on samalla tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen panostamista. Taidetestaajat -hanke on merkittävä panostus nuoriin ja heidän tulevaisuuteensa. Taidelaitokset kantavat oman vastuunsa projektissa hienosti. Hankkeeseen kuuluu sekä esimateriaalia että materiaalia, jota voi käydä läpi jälkikäteen luokissa. Tarkoituksena on saada nuoret kommentoimaan, kokemaan, arvioimaan ja nauttimaan taiteesta laajasti.

Taiteen hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomat. Taidetestaajat -hanke tasaa nuorten mahdollisuuksia ympäri Suomea. Kulttuurielämyksistä pääsevät nauttimaan kaikki asuinpaikasta tai perheen varallisuudesta riippumatta. Tarvitsemme lisää vastaavia ideoita ja niiden toteuttajia.

Kaikilla tulee olla oikeus nauttia taiteen maailmasta.

Johanna Laisaari

Suomen Vanhempainliiton puheenjohtaja

Sivistysakatemia

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.

Tapahtumat